Hrisca face parte din categoria plantelor şi nu a cerealelor, chiar dacă este adesea confundată, fiind de fapt semintele unei plante erbacee, cu frunze triunghiulare in forma de inima sau de varf de sageata si flori roz, rosii sau albe. Semintele sunt mici, lunguiete, de culoare inchisa, maronie si au o coaja dura ce protejeaza miezul. Hrisca e nativa din Asia, in Europa este cultivata pe scara larga in Rusia si Polonia, fiind o planta cu un important rol in bucataria lor traditionala.Desi nu este o cereala hrisca, intruneste calitatile fainii de grau integrala, fiind de fapt superioara graului din multe puncte de vedere:contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine fier si mult mai mult calciu.În compoziţia sa întâlnim aproape întregul compus vitaminic B (B1, B2, B3, B4, B5) cât şi vitamina E, alături de antioxidanţi, aminoacizi, acizi graşi şi nu în ultimul rând mineralele de care orice tip de ten are nevoie (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, bor, seleniu).Hrisca are in compozitie o substanta valoroasa pt sanatatea vaselor capilare- rutina care intareste si tonifica peretii celor mai mici vase de sange, fiind utila in caz de degeraturi sau de fragilitate a capilarelor.
Beneficiile consumului de hrisca:
-Protejeaza sistemul cardio-vascular(In 100 de grame de hrisca se gasesc aproximativ 60 mg magneziu, mineral care relaxeaza vasele sanguine, imbunatateste fluxul sanguin si scade presiunea arterial);
- Reduce nivelul colesterolului;
- Imbunatateste fluxul sangvin;
- Scade presiunea arteriala;
- Previne aparitia calculilor biliari(Continutul ridicat de fibre insolubile din hrisca ajuta la prevenirea aparitiei pietrelor la bila);
- Este eficienta in reducerea acumularilor de grasime si ajustarea metabolismului, hrisca are 75% din continut format din carbohidrati complecsi, substante care satisfac apetitul si alimenteaza organismul. Este un aliment recomandat persoanelor alergice la grau si care sufera de intoleranta la gluten.
Ce proprietati terapeutice are hrisca
-Trateaza arteroscleroza
-Previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace
-Trateaza diferite edeme, diabet zaharat(nutrientii din hrisca contribuie eficient la controlarea glicemiei), hipertensiune arteriala sau anemie.
-Trateaza boli hepatice si de inima.
Interesant! Nu stiam cat de benefica e. Valentina
RăspundețiȘtergere